Erre számíthatsz

A blog célja: a YOUnique Wealth megtakarítási programról szóló korrekt és részletes tájékoztatás, valamint a felmerülő kérdések megválaszolása. A blog gazdája fenntartja a jogot a félrevezető vagy egyéb, személyeskedő hozzászólások kimoderálására. A blogon közölt minden információ ellenőrizhető forrásból származik.

Vedd fel velem a kapcsolatot

Aktuális aranyár

[Most Recent Quotes from www.kitco.com]

Ha érdekel a Forex világa is...

Sokat köszönhetek nekik

Aranyláz blog RSS

Web Analytics Google bot last visit powered by Gbotvisit.com Yahoo bot last visit powered by Ybotvisit.com Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net powered by PRBbutton

3. Folyamatos megtakarítás - József és a fáraó története

2009.09.01. 00:00 Goldenlife

József megfejti a fáraó álmát

Arthur Reginald festménye 1894-ből

 

 

 

 

Sokak számára ismert a bibliai történet, melyben József megfejti az egyiptomi fáraó álmát. A mai napig használt "7 szűk esztendő" kifejezés innnen eredeztethető. Miért is fontos ez számunkra? Természetesen nagyon izgalmas kérdés, honnan látta a jövőt József, illetve miként asszociált a sovány és kövér tehenekből a várható eseményekre. De talán sokkal fontosabb az "eredmény", illetve az az "intézkedési csomag", amelyet a fáraó az álomfejtés hatására - és József irányításával - útjára indított.

Az történet tanulságát három rövid pontban összefoglalva:

  • automatikus és folyamatos megtakarítás
  • a megfelelő időben
  • a megfelelő eszközökben

A blog nyitó oldalán utaltam arra, hogy amikor jól mennek a dolgaink, hajlamosak vagyunk arra, hogy elfeledkezzünk a jövőről... Hiszen minden rendben van, van munkánk, van bevételünk, és erősen bízunk abban, hogy ez mindig így lesz :-) Általában akkor kezdünk gondolkodni elméletünk helyességéről, amikor valami "cáfolatot" kapunk. Például megszűnik a munkahelyünk. Például egy hosszabb betegség ledönt a lábunkról és a táppénz valahogy sokkal kevesebb, mint a fizetésünk. Akkor eszünkbe szokott jutni, hogy milyen jó lett volna kicsit félretenni abból, amit megkerestünk. De utólag ez már általában csak sóhaj, semmi több...

József története arra tanít bennünket, hogy legyünk éberek és legyünk felkészültek. Persze, jókor mondom, amikor a csapból is a válság szó folyik... Most akarok papolni a megtakarítás fontosságáról, amikor éppen gáz van? Nem én mondom, hanem sok gazdasági elemző, hogy a neheze nem múlt még el. Ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen könnyen és gyorsan fordulhat a kocka, hogy mennyire sérülékeny a jelenlegi pénzügyi rendszer. Úgy gondolom, hogy ha eddig nem kezdted el, még jó időben vagy, hogy elindulj a "józsefi úton" :-)

Jó, ha tudjuk, többek között mitől gazdagok a gazdag emberek! Na? Nagyon egyszerű: kevesebbet költenek, mint amennyit keresnek... Ez elég egyszerűen hangzik, talán érdemes lenne követni! Aztán van ám még egy okos tanács, amit talán szintén érdemes megfogadni: a mindenkori fizetésed / árbevételed 10%-át tedd félre és fektesd be! A MINDENKORI bejövő pénzek 10%-át! Igen, még a húsvéti locsoláskor kapott pénz tizedét is!!! Ezt a pénzt kezeld külön, ne kacsingass rá, amikor még hiányzik pár tízezer forint az új LCD tv árából!!! :-) Folyamatosan, minden hónapban, minden bevételedből tedd félre ezt a kis részét, meglátod, van és lesz értelme!

Azt mondtam, hogy fektess be? Jogosan merül fel a kérdés, hogy mibe. Egy befektetés, megtakarítás értékelésekor általában két fontos dolgot vizsgálunk: 1. mennyire őrzi/tartja az értékét (és esetleg növeli-e, de semmiképpen ne veszítse), és 2. milyen könnyen lehet pénzzé tenni, ha a szükség úgy hozza. Ne feledjük, hogy hosszú távon gondolkodunk, de mégis emberi léptékkel mérjük a jövőt. Látjuk, hogy a gazdaság ciklikusan működik, gondoljunk csak az tőzsdék vagy az ingatlanpiac mostani állapotára. Prognosztizálható, de biztosan nem látható, hogy amikor szükségünk lenne a pénzre, az adott részvény vagy ingatlan éppen milyen értékkel bír a piacon. Az érték szót hangsúlyozom, mert az ár nagyon sokat változhat! Kevesen gondolnak bele, hogy például Amerikában a '30-as években egy átlagos ház kb. 5.700 USD-be került, ugyanez 2009-ben kb. 250.000 USD-be. Ha a házakért aranyban akartunk volna fizeni, az akkori arany áron 278 unciát kellett volna adnunk érte, a mostani árfolyamon a mostani házért 260 unciát!!! Az arany hoszzú távon őrzi az értékét, kultúráktól, népcsoportoktól, államoktól, nemzetektől függetlenül mindenütt ugyanazt képviseli:

AZ ARANY ÁLLANDÓ ÉRTÉK!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranylaz.blog.hu/api/trackback/id/tr821254078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása