Erre számíthatsz

A blog célja: a YOUnique Wealth megtakarítási programról szóló korrekt és részletes tájékoztatás, valamint a felmerülő kérdések megválaszolása. A blog gazdája fenntartja a jogot a félrevezető vagy egyéb, személyeskedő hozzászólások kimoderálására. A blogon közölt minden információ ellenőrizhető forrásból származik.

Vedd fel velem a kapcsolatot

Aktuális aranyár

[Most Recent Quotes from www.kitco.com]

Ha érdekel a Forex világa is...

Sokat köszönhetek nekik

Aranyláz blog RSS

Web Analytics Google bot last visit powered by Gbotvisit.com Yahoo bot last visit powered by Ybotvisit.com Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net powered by PRBbutton

1. Arany mint befektetés

2009.09.01. 00:00 Goldenlife

Az aranyban történő befektetésnek több módja is létezik. Ne gondoljuk, hogy az arany piacát nagyon nehéz elérni, sőt még a kisbefektetőknek is adott a lehetőség, akár kisebb összegek befektetésére is. Fontos megkülönböztetnünk az arannyal történő kereskedést az aranyban történő befektetéstől. A kereskedés - tőzsdei spekuláció - célja az arany árának változásából származó profitszerzés. Az aranyban történő befektetés célja a hosszú távú értékmegőrzés.

Az Európai Unióhoz való csatlakozással újból lehetővé vált a befektetési célú arany kereskedelme Magyarországon. A II. világháború előtt lehetséges volt hazánkban, hogy bárki szabadon aranyat vásároljon befektetési céllal. A háború után az arany kereskedelmét adóval sújtották, illetve jogilag korlátozták. 1990 után is csak áfával és fogyasztási adóval terhelten lehetett aranyat vásárolni, így befektetésre továbbra sem volt alkalmas. A csatlakozást követő EU jogharmonizációjának keretében hazánk átvette az Unió áfa-szabályozását, amely kiemelt figyelmet fordít a befektetési célú aranytermékekre. A mai hazai jogszabályok alapján a befektetési aranyat sem áfa, sem fogyasztási adó nem terheli, míg például az ezüst és a platina áfa-köteles.

 

 

 

 

Az aranytartalék

Elgondolkodtunk már azon, hogy a központi bankok miért aranyban tárolják tartalékuk nagy hányadát?

1.Gazdasági biztonság: az arany egy olyan különleges befektetési instrumentum, ami nem valakivel szembeni követelést testesít meg, így értékét nem a kötelezett személy teljesítménye, helyzete határozza meg. Az arany értékét közvetlenül egyik ország gazdasága, egyik pénznem inflálódása sem befolyásolja. Az arany értéke hosszú távon vásárlóerejében rejlik, és ezért alkalmas a jegybanki tartalék szerepének betöltésére.

2. Fizikai biztonság: a külföldi értékpapírban tartott tartalékok sebezhetők, legrosszabb esetben a teljes vagyon befagyasztásának is ki vannak téve. Az arany kevésbé rejt ilyen típusú kockázatot. Amikor kell, rendelkezésre áll, biztosítja a teljes likviditást.

3. Váratlan nehézségek: az arany likvid és egyetemesen elfogadott fizetőeszköz, amennyiben egy vészhelyzetben lévő országnak likvid forrásra van szüksége. Az arany kölcsön esetén fedezetként is szolgálhat.

4. Bizalom: a társadalom bizalmát növeli, ha tudja, hogy kormánya aranyat tart. Néhány ország így fejezi ki a hazai valuta egyértelmű támogatását. A hitelminosítő ügynökségek is pozitívként értékelik, ha egy ország tartalékportfoliójában arany is van.

5. Profit: az arany-hitelpiac és az arany kereskedelme is profitot generál. Az arany tartásával keletkeznek alternatív költségek, de egyéb előnyei kompenzálják az ilyen költségeket.

Ha részletesebben is érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe ezt a tanulmányt is!

 

Jó, ha tudjuk!

Sokszor az arany a menekülőút a befektetőknek, így amikor lejtmenetben vannak a tőzsdék, az arany piaca megélénkül. A pénzügyi eszközök hozamai korrelálnak a makrogazdasági változókkal, azonban az arany hozamának nincs statisztikailag szignifikánsnak mondható kapcsolata a GDP-vel, az inflációval, és a kamatlábakkal. A makroökonómiai tényezők változása sokkal erősebb hatást gyakorol más áru jellegű termékre, mint az aranyra. Amíg az arany hozama nem, vagy minimális mértékben korrelál a részvény-, illetve kötvényindexek hozamával, más áru esetében szignifikáns kapcsolat mutatható ki.

younique wealth system arany befektetés megtakarítás sékel gold shekel proctor jws joseph mlm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aranylaz.blog.hu/api/trackback/id/tr581253935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása